Îți mulțumesc, tată!



Îți mulțumesc, tată, pentru că m-ai învățat…

… să nu râd niciodată de oameni, de defectele lor, de slăbiciunile pe care poate și le ascund cu greu, pentru că fiecare își poartă o poveste pe care eu nu o cunosc.

… să nu umilesc pe nimeni, să nu privesc de sus, să nu mă cred mai presus decât altcineva, căci valoarea unui om nu stă decât în bunătatea cu care îi tratează pe ceilalți.

… să nu telefonez la ore nepotrivite, să respect timpul și liniștea oamenilor, să nu tulbur, să nu fiu o prezență care deranjează.

… să nu iau ultima prăjitură de pe platou și nici ultima bomboană din cutie, pentru că, oricât de mult mi-aș dori-o, poate există cineva care are mai multă nevoie de ea decât mine. Și că bucuria de a dărui e mai dulce decât orice desert.

… să nu arăt cu degetul spre defectele altora, să nu umbresc pe nimeni doar pentru a-mi evidenția propria lumină, căci frumusețea adevărată nu înseamnă să arăți slăbiciunile altora, ci să le descoperi calitățile.

… să nu povestesc vreodată despre binele pe care l-am făcut, să nu aștept recunoștință și să nu consider că ajutorul oferit mă face mai mare, ci mai umană.

… să nu îi spun niciodată cuiva "Ți-am dat" și să nu îi amintesc că a primit ceva de la mine, pentru că generozitatea adevărată nu se strigă.

… să nu mă laud cu ceea ce am, căci, dacă m-aș măsura prin lucrurile mele, ar însemna că fără ele sunt nimic.

… să nu las niciun gest frumos neîntors, să nu rămân datoare celor care au fost buni cu mine, să știu să spun mulțumesc nu doar în vorbe, ci și în fapte.

… să iert. Să iert fără a mă simți generoasă, să iert nu pentru ceilalți, ci pentru mine, pentru liniștea sufletului meu, pentru că iertarea nu înseamnă slăbiciune, ci eliberare.

… să nu întind mâna decât pentru a dărui, nu pentru a cere. Să fiu un sprijin, nu o povară.

… să respect mereu ceea ce alții iubesc. Să nu râd de visurile nimănui, să nu desconsider pasiunile cuiva, să nu striveasc frumusețea pe care altcineva o prețuiește.

... că un om care se respectă nu se coboară la mărunțișuri, nu își pierde timpul cu răutăți și invidii, nu își hrănește sufletul cu bârfe și resentimente, ci își vede de drumul său, lăsând în urmă doar lumină.

… că oricât aș fi de obosită, oricât de mult aș avea pe suflet, trebuie să rămân un om frumos, să nu las durerea să mă transforme într-un om rău, să nu las nefericirea mea să devină un motiv de a-i răni pe ceilalți.

… că bunătatea nu înseamnă slăbiciune, ci putere, că un om care iartă și care dăruiește fără să ceară nimic în schimb este un om cu adevărat bogat.

… că respectul se câștigă prin ceea ce sunt, nu prin ceea ce am, că nu trebuie să mă înclin niciodată în fața nimănui doar pentru că are mai mult, dar nici să privesc de sus pe cineva doar pentru că are mai puțin.

Îți mulțumesc, tată, pentru toate lecțiile pe care mi le-ai sădit în suflet, ca pe niște semințe ce au prins rădăcini adânci, învățându-mă să trăiesc frumos și să fiu un om drept.

11 comentarii

  1. Doamne, ce minunat scrieţi!!!!Să vă dea Dumnezeu multă sănătate şi la cât mai multe cuvinte minunate!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mami nu apare nicaieri. De ce?

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa cum spun multi ,nu mai ma satur citind ...Si caut in fiecare zi ,ceva scris de Irina Binder. Este mult mai bine sa citesc aici . As spune tuturor sa citeasca macar primele pagini din carte . Nu poti sa o mai lasi...
    As vrea sa citeasca tinerii ,ar prinde gustul de a citi ,ar gasi aici multe ,ar putea sa invete despre tot ,doar citind de placere. Poate multi vor invata despre iubire ,sinceritate ,educatie si mai ales valoare . Si ar trebui sa spunem si noi ,multumesc mami sau tati ,cat inca mai sunt . Eu acum ,spun ,multumesc Irina Binder !

    RăspundețiȘtergere
  4. Am o poveste similara cu a ta.stiu ce inseamna sa pierzi pe cineva de la o varsta frageda si stiu cat de ranit te simti atunci..mi,am pierdut mama cand inca aveam trei ani,nu am avut o copilarie.ce e cel mai dur e ca am pierdut.o din greselile altora...am decis sa trec peste,si in momentul in care am facut asta a aparut si vindecarea..o sa ti se para ciudat poate dar eu chiar si acum la 16 ani imi aduc aminte franturi de clipe petrecute alaturi de ea..te citesc cu drag irina,pentru modul tau de a sti sa legi anumite rani,si de a aduce cititorilor aminte cat de pretioase sunt amintirile alaturi de cei dragi
    .

    RăspundețiȘtergere
  5. O placere sa citim randuri scrise de dumneavoastra. Ma bucur mereu si recitesc cu drag tot ce scrieti si am reuusit sa conving doua domnisoare din generatia fb sa va citeasca cartea.acum doresc sa citeasca mai mult asta datorita dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cat adevar.multumim Irina Binder

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu astept cu nerabdare alta carte scrisa de Irina Binder

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumos.....nu am cuvinte să descriu ceea ce simt când citesc ce scri...

    RăspundețiȘtergere
  9. Am citit si eu cateva randuri...e ca si cum le-as fi gandit eu, pentru ca de scris nu as fi putut sa le scriu atat de bine, de sincer, de adevarat si fara fard...mult bine mi-au facut randurile tale! Sanatate si ganduri multe si bune in continuare ...

    RăspundețiȘtergere