Excesul de bunătate te poate lăsa singur




Bunătatea este o virtute nobilă, dar trebuie oferită cu înțelepciune. Trebuie să fii bun cu ceilalți doar până în punctul în care bunătatea ta nu devine o povară pentru tine însuți. Până când a ajuta pe cineva nu înseamnă, de fapt, a-ți face ție un defavor sau chiar a-ți provoca suferință.

Am stat de vorbă cu un om deosebit, un suflet drag, plin de înțelepciune, corectitudine și responsabilitate. Când i-am spus că vreau să ajut pe cineva, mi-a pus o întrebare care mi-a rămas adânc întipărită în minte:
"Te-ai întrebat vreodată de ce unii dintre cei cărora le plângi de milă și pe care vrei să-i ajuți au ajuns în situațiile în care se află? Te-ai gândit că, uneori, oamenii dorm exact așa cum își aștern? Că primesc, poate, exact ceea ce oferă?"

Îmi place să ajut. Poate și pentru că am trecut prin momente în care am avut nevoie de ajutor și știu ce înseamnă să te simți singur în fața greutăților. Știu cum e să fii doar compătimit, dar nu sprijinit. Știu cum e ca oamenii să îți cunoască necazurile, dar să nu-ți întindă o mână, ci să aștepte să bați tu la ușa lor, să le ceri…

Mi-am promis că eu nu voi fi așa. Că voi ajuta din proprie inițiativă, fără să aștept ca cineva să-mi ceară. Și așa am făcut. Dar, undeva pe drum, am pierdut echilibrul, dreapta măsură. Am început să mă implic mai mult decât trebuia. Și, mai ales, acolo unde poate nici nu era cazul.

Despre această "dreaptă măsură" am descoperit o carte minunată, "Arta de a găsi dreapta măsură". Vă recomand din suflet să o citiți, o găsiți aici: Arta de a găsi dreapta măsură. Este o lecție valoroasă despre echilibru, despre armonie în alegeri, în felul de a trăi, în relații și, da, chiar și în dorința de a ajuta. Pentru că și binele, ca orice altceva, trebuie oferit cu măsură.

Dreapta măsură este cheia echilibrului și a păcii sufletești. Am înțeles asta poate prea târziu, după ce mi-am sacrificat liniștea din dorința de a ajuta mai mult decât era cazul, de a întinde mâna acolo unde, poate, nu trebuia. Am oferit sprijin cu inimă deschisă, fără să cer nimic în schimb, iar în loc de recunoștință, m-am trezit uneori în fața unor pretenții absurde, unor atitudini obraznice, unor oameni care, odată ajutați, s-au transformat în revendicatori ai unor drepturi pe care nu le aveau.

Și astfel am descoperit o lecție prețioasă: sunt oameni care la nevoie au o față, iar când ceva nu le mai convine, își arată adevărata față. Iar asta mă ajută să mă distanțez de ei fără regrete.

Bunătatea, atunci când nu este filtrată prin dreapta măsură, devine naivitate. Și uneori chiar prostie. Dar fiecare experiență este o lecție, iar eu am învățat că trebuie să fiu mai atentă cui aleg să ofer sprijin. Nu de alta, dar de multe ori, cel pe care l-ai ajutat cel mai mult se poate transforma în cel mai înverșunat dușman.

Am intoleranță la obraznicie, la nerecunoștință, la oportunism. La cei care confundă bunătatea cu slăbiciunea. Și, mai ales, la cei care, fără scrupule, mușcă mâna care i-a ajutat.

Dreapta măsură înseamnă să înveți să spui NU atunci când este cazul. Să nu te mai lași împovărat de responsabilități care nu sunt ale tale. Să-ți vezi de viața ta și să-i lași pe unii oameni să se descurce singuri, fără să te simți vinovat că nu-i poți salva, că nu le poți deschide ochii asupra propriilor greșeli, că nu-i poți salva de ei înșiși.

Și, în cele din urmă, să înțelegi că uneori cea mai mare dovadă de înțelepciune nu este să ajuți, ci să te retragi.


16 comentarii

  1. Foarte adevarat! Eu....am invatat ca nu trebuie sa dai un ajutor care nu ti s.a cerut...ajungi sa faci mai mult rau....deseori!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat,ajutorul cel mai bine primit e acela cerut nu acela oferit fara a fi cerut ca risti sa ti se spuna ,,ti.am cerut eu ajutor tie?"

      Ștergere
    2. Bună ziua ! Dati-mi voie sa vă contrazic ! Eu am ajutat f mult la viata mea şi cind mi s-a cerut si de benevol ...dar acum de curind am intilnit pe cineva care mi-a cerut sa o ajut , am ajutat-o , dar ea a uitat purtindu-se cu mine incalificabil ! Eu nu o pot numi persoană este deja calificata animal salbatic ( fiară) dar o să plătească ptr asta !

      Ștergere
    3. Ajuti pe cineva si te astepti la o rasplata sau la recunostinta? Asta inseamna ca ajuti pentru ca esti slab si vrei sa te simti puternic. Fapta in sine ar trebui sa-ti fie recunostinta, idiot!

      Ștergere
    4. Fără jigniri nu ne putem spune părerea?

      Ștergere
  2. Va multumesc întreg,frumoasa,draga Doamna,
    pentru nobletea exprimata în cuvinte.
    Atât de mult acestea pentru mine-nseamna,
    mi-ajung la inima, în Suflet si în minte...

    Un Weekend binecuvântat cu sanatate, pace, bucurie si fericire drag Suflet nobil si frumos !

    RăspundețiȘtergere
  3. Ești omul cel mai corect, bun, loial pe care l-am cunoscut. Cu mâna pe inimă pot spune că nimeni nu s-a purtat atât de frumos și corect cu mine, cum ai făcut-o tu! Prin vene nu ne trece același sânge, dar prietenia cu tine este rară și sacră. Ești omul care îți dăruiește undița, te învață să pescuiești și apoi îți dă drumul în viață cu un bagaj de cunoștințe imens. Păcat de cel care nu înțelege. Cartea aceasta și O porție zilnica de înțelepciune, stau alături de cărțile scrise de tine, la loc de cinste. Mulțumesc și te iubesc!
    Isa

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte ADEVARAT.
    Eu traiesc aceasta situatie cu fiica mea care are probleme de sanatate si nu vrea autori,nu vrea sa auda...zice ca nu are nevoie de nimic,ca sta bine asa cum este si nu vrea sa vorbeasca mine sau cu altcineva din familie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totuși, încercați să o ajutați cu tot ce se poate, chiar dacă refuză ajutorul.

      Ștergere
    2. Mi-a plăcut tot ce ai scris.esti o persoana specială,si un frumos caracter.

      Ștergere
  5. Vă mulțumesc din suflet pentru ceea ce ați scris

    RăspundețiȘtergere
  6. Mie chiar mi s-a reprosat ca i-am ajutat !!! :) Ceva de genul : te-am pus eu sa m-ajuti !!! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cand am fost ajutat sincer, am ramas in contact si am rasplatit insutit, dar au fost situatii cand au facut minimul posibil doar sa-ti arate ca ei "vezi doamne" sunt buni si marinimosi, se bat cu caramida'n piept si se lauda la toata lumea ca ce au facut ei, sau au facut cate ceva contempland recunostinta materiala mult mai grasa. M-am detasat scarbit de incorigibili.

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte adevarat ! Dar unii oameni te critica dupa ce ti-ai schimbat atitudinea față de ei. Dar ei nu vad din ce cauza.

    RăspundețiȘtergere