Trend vs sănătate



Dragile mele,

nu aș fi scris acest articol dacă nu aș fi fost alarmată de un grup de pe facebook unde, câteva mii de persoane, se plâng de problemele grave pe care le au cu tenul după ce au folosit diferite produse cosmetice promovate de diverși influenceri și de persoane publice. Acnee vulgară, erupții cutanate, dermatite și cicatrici care vor rămâne vizibile mult timp. Toate acestea însoțite de traume psihice.
Cu toate că mi s-a cerut de multe ori să povestesc despre produsele cosmetice pe care le folosesc și despre rutina mea zilnică de îngrijire a tenului, consider că nu am competențe care să-mi permită să ofer sfaturi de genul acesta. Sunt oameni specializați care să scrie despre aceste lucruri, dermatologi și experți în produse de îngrijire. Eu pot povesti despre produsele pe care le folosesc și care îmi plac, pot povesti despre obiceiurile mele, însă sunt un om foarte responsabil atunci când vine vorba despre a recomanda produse care ar putea influența sănătatea oamenilor. Fiindcă produsele cosmetice influențează în mod direct sănătatea pielii și a organismului, iar eșecurile pot avea consecințe grave asupra stării psihice. Împreună cu produsele cosmetice aplicate pe piele se pot introduce în corp (transdermal) diferite substanțe care pot fi nocive organismului. Vă rog să nu omiteți și acest detaliu atunci când alegeți produse pe care le aplicați pe piele.
Pielea este un organ, la fel ca toate celelalte organe ale corpului nostru și trebuie tratată ca atare. Așa cum nu luăm la recomandarea oricui medicamente pentru ficat, pentru stomac și pentru alte organe, nu ar trebui să folosim nici tratamente cosmetice doar pentru că ni le recomandă cineva care se arată mulțumit de ele. Un produs care funcționează foarte bine pe pielea cuiva, poate fi un dezastru pe pielea altcuiva, de aceea vă recomand să nu vă mai cumpărați tot ce se promovează și ce este "în trend". 
Produsele cosmetice nu se aleg doar pentru că le folosește nu știu care persoană publică... și ar trebui să țineți cont și de faptul că poate acea persoană nici măcar nu folosește produsele pe care le promovează, ci doar are un contract de publicitate cu firma care le produce sau cu magazinul care le comercializează. Există vedete internaționale care fac reclame la creme foarte uzuale, extrem de ieftine, chiar credeți că ele folosesc asemenea creme? Eu nu cred... așa cum nu am crezut nici că o vedetă internațională, pe care eu o apreciez foarte mult, consumă margarina căreia i-a făcut reclamă și pe care spunea (în reclamă) că i-o dă copilului ei. Este publicitate și nu este de condamnat. Nu putem da vina pe influenceri că promovează anumite produse, însă și ei ar trebui să fie mai responsabili atunci când fac recomandări și când dau verdicte. 
Văd toată ziua că influencerul cutare a zis, a dres și a făcut... Dragile mele, dacă nu toți  influencerii sunt responsabili, dacă unii nu au înțeles noțiunea de influencer și nu sunt motivați de dorința de a influența lumea în bine, trebuie să fiți voi responsabile și să nu vă luați imediat după unul și după altul. 
Oricine poate promova produse, însă noi trebuie să alegem cu grijă, să ne informăm înainte de a cumpăra un produs. Citiți etichetele produselor de îngrijire personală la fel cum le citiți  și pe cele de pe produsele alimentare și studiați ingredientele din care sunt compuse. 
Atenție la promisiunile unor producători care folosesc în promovare argumente convingătoare de genul "produs organic",  "vegan", "bio", "natural", etc. Nu tot ce zboară se mănâncă. Folosiți creme testate, cereți opinii avizate, informați-vă.
Pe internet există doctori dermatologi care explică foarte amănunțit beneficiile sau efectele secundare ale substanțelor care se folosesc la prepararea produselor de îngrijire personală. Pentru a putea alege corect este nevoie să își cunoască fiecare tipul de ten și necesitățile lui, problemele și sensibilitățile pe care le are și să aleagă produse ținând cont de acești factori. Nu trebuie să fii savant, trebuie doar să fii informat corect. Iar dacă tenul este unul cu probleme, cea mai mare greșeală este să încercați să-l tratați acasă, fără a consulta un medic specialist! 
Așadar, nu vă mai grăbiți să cumpărați și să folosiți de îndată produse pe care le promovează oricine, mai ales persoane care nu sunt credibile și care nu au competențe care să le permită să facă recomandări medicale. "Pe mine m-a ajutat" sau "Mie îmi place acest produs" nu sunt argumente convingătoare pentru a folosi un produs. 
Omiteți că multe dintre vedetele care par perfecte în poze nu au tenul perfect, ci pozele sunt prelucrate, deci ce rezultate vizibile puteți observa în urma produselor pe care susțin în reclame că le folosesc? 
Regret că unii influenceri promovează fără discernământ anumite produse și nu se gândesc la consecințe. Înțeleg că promovarea de produse este sursa lor de venit sau că își doresc să-și ajute prietenii care au diferite afaceri, dar scopul nu scuză mijloacele atunci când este în joc sănătatea și liniștea cuiva. Și ei pot alege ce anume să promoveze și ce nu. 
În urma acestui articol nu aș vrea să rămâneți cu ideea că nu trebuie să mai aveți încredere în influenceri și în persoanele publice care proovează produse, din contră, există influenceri și persoane publice de încredere, oameni foarte responsabili, care promovează lucruri bune și care sunt foarte serioși și responsabili.  
Nu voi da eu definiția influencerului, poate am o părere diferită de majoritatea oamenilor. În opinia mea influencerii nu au ambiții limitate la "trend" și vizualizări... Iar influencerul adevărat este cel care trendul, care dictează tendințele, nu cel care imită și care se aliniază la tot ceea ce fac alții. 
A fi influencer este o șansă minunată care ar trebui folosită doar spre a face bine oamenilor, spre a aduce un plus de frumusețe în lume, spre a motiva și a mobiliza lumea să evolueze. 
Îi rog pe influenceri să nu ia aceste aceste păreri ca pe niște critici, ci mai degrabă ca pe niște îndemnuri spre a avea ambiții mai mari. Mie îmi sunt dragi influencerii, îi apreciez pe cei care au succes, îi ador pe cei care reușesc să facă lucruri frumoase, m-am certat cu cei care i-au desconsiderat și care i-au criticat aiurea (mă refer la fandosite care nu au obținut nimic prin forțe personale și care îi critică pe cei care reușesc să aibă succes prin munca și eforturile proprii) și aș vrea să cred că unii se vor ambiționa și vor oferi calitate, că vor fi mult mai selectivi și mai puțin superficiali. 
Așadar, când cineva promovează un produs, ar fi bine să vă interesați cine îl produce, ce ingrediente conține și să citiți recenzii de la consumatori. Iar înainte de a aplica un produs pe ten, ar fi bine ca 2-3 zile să-l testați pe o zonă a brațului pentru a vedea dacă există sensibilitate sau reacții nedorite.
Pentru că mi-ați cerut părerea, vă pot pune doar că secretul unui ten sănătos și frumos nu constă în folosirea produselor în trend sau foarte scumpe, ci in produsele potrivite fiecăruia, într-o dietă sănătoasă bazată pe consum de antioxidanți (legume și fructe) și renunțarea la ceea ce este nociv oganismului. Nu puteți avea pretenția să rezolve o cremă daunele pe care vi le provoacă fumatul, băuturile și alimentele pline de chimicale, lipsa de odihnă, stresul, poluarea, lipsa de igienă riguroasă (nedemachierea), eventuale afecțiuni și expunerea la soare fără factor de protecție solară. 
Pielea reflectă și starea sănătății interioare, de aceea este important să facem frecvent analize medicale, să ne verificăm carențele, intoleranțele alimentare, alergiile...
Eu pot povesti despre rutina mea zilnică de îngrijire, însă rutina zilnică de îngrijire a tenului trebuie adaptată fiecărei persoane în parte. Oamenii sunt diferiți și au nevoi diferite. 
Vă pot recomanda doar să vă curățați zilnic tenul, spălați-l bine cu produse blânde și de calitate, nu folosiți prosoape (ci șervețele cosmetice), folosiți antioxidanți și pe piele (cum ar fi vitamina C, dar numai după ce vă asigurați că nu vă produce daune), folosiți creme hidratante (tenul lipsit de umiditate se usucă la fel ca florile care nu primesc apă), folosiți neapărat factor de protecție solară pe tot parcursul anului și chiar și în casă, fiindcă razele ultraviolete pătrund și în casă. 
Când alegeți un produs cu factor de protecție solară asigurați-vă că oferă protecție și împotriva razelor UVA, nu doar UVB. Repet, citiți etichetele, dar pentru a le putea interpreta corect trebuie să cunoașteți ingredientele.
Vă recomand să vă abonați la postările unui medic dermatolog, vă asigur că veți învăța ceea ce este necesar pentru a putea alege produse bune pentru voi și pentru a vă forma o rutină de îngrijire sănătoasă. 
Și sper să încetați să mai folosiți produse care nu vă sunt necesare. Nu vă mai grăbiți la 20  de ani să vă tratați tenul cu produse care ar trebui folosite după vârsta de 40...
Desigur, acestea sunt doar niște păreri personale, nu sunt specialistă în dermatologie și cosmetică, am împărtășit niște opinii pe care vă recomand să le studiați. 
Și eu promovez produse, însă nu la cererea oricui care îmi propune un parteneriat, ci strict produse descoperite și testate de mine. Când descopăr câte un produs bun povestesc despre el, sunt entuziasmată și îmi doresc să afle și alții și să se bucure de beneficiile pe care îl oferă produsul respectiv, dar insist mereu ca fiecare să țină cont de nevoile și de problemele pe care le are și să studieze produsul respectiv și, dacă este necesar, să ceară sfatul unui specialist înainte de a-l folosi. 
Fiți bune și blânde cu tenul vostru, cu organismul vostru, cu sufletul vostru. 

Vă doresc să fiți sănătoase, frumoase și fericite! 


22 de comentarii

  1. Foarte bine ca ai scris despre asta, draga Irina!
    Totusi as fi curioasa sa aflu ce produse folosesti si cum, adica in ce fel te ingrijesti pentru ca am observat ca ai un ten perfect si te machiezi foarte discret si delicat. Care sunt secretele tale, ai vreo dieta speciala, ai produse speciale?
    Iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu folosesc mereu aceleași produse, le schimb, însă mă asigur că au ingredientele de bază care mă interesează: vitamina C, retinol și factor de protecție solară.
      Foarte importantă în îngrijirea tenului este curățarea și exfolierea. Eu mă spăl și dimineața și seara, chiar dacă folosesc și lapte demachiant.
      Rutina mea de dimineață (voi specifica și câteva produse pe care le-am folosit și care mi-au plăcut mult):
      1. Spălarea tenului cu un produs special pentru față (am folosit diverse: Shiseido, Filorga, Orlane, SVR, Chanel, Carita, Annayake, Eisenberg, Thalgo, Estee Lauder, Avene…) De 2 ori pe săptămână folosec și aparatul de curățat Foreo sau o perie specială pentru ten.
      2. Aplic o cremă pentru zona ochilor (dimineața aleg texturi lejere și nu grase, ca să nu mi se întindă machiajul). Îmi plac mult cremele de ochi Eisenberg, Filorga, Estee Lauder, Murad, Strivectin, Murad.
      3. Aplic un serum cu vitamina C. Eu folosesc cu concentrație de 10 % sau de 15% vitamina C. (Paula’s Choice, La Roche Posay, Kiehl’s, Obagi, Skin Ceuticals).
      4. Aplic un serum sau o cremă hidratantă deoarece am tenul uscat (am folosit foarte multe serumuri și creme, printre preferatele mele au rămas: Eisenberg, Valmont, Shiseido, La Mer, Sisley, Dior Capture Youth, Guerlain Super Aqua Serum, Skin Ceuticals, Dr. Brandt, Chanel).
      5. Aplic o cremă cu SPF 50. (La Mer, Eisenberg, Frezyderm, Shiseido, Murad, Clarins, Chanel, Bioderma, SVR).
      Foarte rar folosesc fond de ten, iar machiajul înseamnă puțin eyeliner, rimel, pudră translucidă (să nu-mi lucescă tenul de la crema cu spf) și ruj. 😊
      Ritualul de seară:
      1. Demachiere cu lapte sau ulei demachiant
      2. Aplic o loțiune tonică, iar de 2 ori pe săptămână un peeling cu acizi AHA/BHA
      3. Spăl tenul
      4. Aplic o cremă de ochi
      5. Aplic un serum (sau fiole) cu retinol + o cremă de noapte sau doar o cremă cu retinol
      Nu mă șterg niciodată cu prosoape (ci doar cu șervețele cosmetice), nu folosesc peeling abraziv (scrub), ci doar produse pe bază de acizi AHA și BHA. Folosesc adesea sprayuri cu apă termală și săptămânal aplic câte o mască (îmi place la nebunie masca Annayake Ultra Time).
      Eu alternez produsele, folosesc și produse cu colagen, peptide, niacinamide, acid ferulic... toate acestea în funcție de nevoile tenului meu și de anotimp. Te rog să citești despre toate acestea, să te informezi bine înainte de a le folosi. Retinolul, de exemplu, este un produs senzațional, dar există mai multe variante, el trebuie introdus treptat ca și tratament (concentrație și frecvență de aplicare) pentru că nu toată lumea îl tolerează.
      Important de știut: produsele nu trebuie să fie scumpe… ci trebuie să conțină îngrediente bune și în concentrația necesară nevoilor tenului. Însă mare grijă la produsele dubios de ieftine.
      Doamne, cât am scris… și nici măcar nu am povestit tot! 😃

      Ștergere
    2. Vai, Irina, nu ma asteptam sa imi raspunzi atat de amanuntit! Iti multumesc mult!
      Ma voi documenta si eu si sper sa gasesc formula magica pentru tenul meu.
      Iti doresc tot binele din lume si iti multumesc pentru tot ceea ce oferi!
      Larisa

      Ștergere
    3. retinolul nu se foloseste pentru acnee?

      Ștergere
    4. Iti multumesc pentru tot ce invat bun de la tine!💜

      Ștergere
    5. Nu, retinolul nu se folosește doar pentru acnee. Iar tratamentele cu retinol pentru acnee se prescriu doar de către medic, iar cremele se pot cumpăra doar cu rețetă.
      Retinolul trebuie ales cu grijă, există retinoizi naturaliși ssintetici, trebuie studiat și ales varianta optimă în funcție de nevoile tenului. Fiind o substanță foarte puternică, nu este tolerată la fel de toată lumea.

      Ștergere
  2. Nu ma intereseaza unde se duc banii si ce faci cu ei. Nu asta ma roade. Ma roade cand critici ceva fara a fi tu insati un model. Ma roade cand simt ca imi e insultata inteligenta. Ma roade cand simt ca nu se respecta ceva ce e obligatoriu pe net (sa scrii P de la publicitate sau ca e link cu afiliere). Ma roade lipsa de integritate. Ma roade ca am fost un cititor de-al tau care a ramas cu un gust amar si cu parerea ca toti ne vindem sufletul diavolului pentru bani. Am analizat fiecare publicatie de a ta cu creme timp de un an. Toate in afara de una erau cu link de afiliere si fara nici o specificare cum ca ar fi publicitate. Si nu, nu te judec. Nu mi-as permite. Doar imi prezint dezamagirea. Atat. E problema mea pt ca am avut asteptari...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Există vreo lege care să mă oblige să pun acel P la postările cu linkuri de afiliere, de mă acuzi de lipsă de integritate? Cred că fiecare persoană are reguli proprii de a posta, unele și impuse prin contracte/înțelegeri. Dacă la linkurile de afiliere aș pune P, lumea ar crede că toate acele articole sunt sponsorizate... și nu sunt. Este o mare diferență între afiliere (unde poți câștiga câteva comisioane sau nu) și publicitatea plătită. Și linkurile căte cărțile mele sunt cu afiliere, cum ar fi să pun P la fiecare postare? Gândește puțin înainte să emiți păreri…
      Eu nu-ți înțeleg dezamăgirea și cred că tu îmi cauți nod în papură. Te-ai împiedicat de un detaliu nesemnificativ și anulezi tot ceea ce este bun la mine...
      În mod normal nu răspund la aceste lucruri, nimeni nu mă poate lua la rost și acuza de necinste, din contra.
      Nu știu care sunt așteptările tale, dar și eu am așteptări de la cei care mă citesc și care ar trebui să mă cunoască, cât de cât și să nu mă insulte gratuit.

      Ștergere
    2. E 1 aprilie cumva? E ziua glumelor? Cum să spui că Irina te-a dezamăgit? Cum să spui că nu e un model? Greșești enorm, anonimule! Spui că ai fost cititor...tocmai! Impresia asta ți-a lăsat-o? Că își "vinde sufletul pentru bani"? Mă dor pe mine cuvintele tale! Câtă răutate...

      Ștergere
    3. ha ha! ia te uita care e problema unora.....
      vorbesti prostii cu duiumul. majoritatea vedetelor fac reclame la tot felul de lucruri pe fbc si insta si nu pun niciun p si nici o mentionare ca fac reclama acelor lucruri. te-ai gasit tu sa comentezi aiurea si sa ii cauti Irinei un nod in papura. termina, se vede de la o posta care e frustrarea ta!

      Ștergere
  3. Si eu ma numar printre persoanele pe care le-ai dezamăgit. Dupa ce am citit Străinul de lângă mine si , ca sa zic asa, te-am descoperit, am fost foarte încântată. Apoi, urmarindu-ti blocul si posturile, m-am desumflat si nu te-am mai urmărit. Prea le sti tu pe toate ca sa iti permiți să dai sfaturi tuturor si sa îi judeci pe toți.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 😂
      Nu ar mai trebui să-mi urmărești blocul, dar posturile le poți urma cu strictețe, ajută la sănătate.
      Îți mulțumesc că ai citit cartea mea și îți doresc numai bine!

      Ștergere
    2. Anonim, daca nu o mai urmaresti pe Irina, cum ai ajuns aici pe blogul ei unde ai citit articolul si, se pare, si comentariile? :)

      Apoi, nu mai bine inveti tu sa scrii corect romaneste inainte sa iti dai cu parerea despre un OM ca Irina?
      Mic ajutor: a dezumfla, le stii, bloG, postAri...

      Poate te va dezamagi si comentariul meu in loc sa apreciezi ca te-am ajutat.

      Ștergere
  4. Un anonim raspunde celuilalt anonim despre alt anonim 😁: poate ca anonimul care a scris ca e dezamagit e in aceeasi situatie ca mine cu reclama platita. Adica e dezamagit dar continua sa o urmareasca pt ca invata unele lucruri sau ii place felul in care scrie, asta neinsemnand ca e de acord cu tot ce scrie. Nu cred ca ajuti tare mult o persoana corectandu-i greselile gramaticale. Cred ca mai degraba ai vrut sa-i arati superioritatea ta. Si sa-i dai peste nas ca si-a exprimat dezamagirea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare cu perspectiva lui. Însă când spui că nu ai mai urmărit un blog, dar ești pe el... ce credibilitate poți avea? :) Unii subestimează inteligența tuturor.
      Eu consider ajutor comentariul cu greșelile gramaticale. Cineva a pierdut timp să facă acele corecții ca să învețe un necunoscut să scrie corect. Eu apreciez când cineva mă corectează.

      Ștergere
  5. - spui « exista vreo lege care sa ma OBLIGE sa pun acel P la postarile mele cu linkurile de afiliere »? Nu stiu daca exista o asemenea lege dar as vrea sa cred ca nu avem nevoie de legi ca sa fim transparenti si onesti.
    - Spui « daca as pune P ar crede lumea ca sunt sponsorizate si nu sunt ». Nu se pune P pt afiliere, se pune un scurt mesaj prin care se informeaza ca tu castigi un comision daca omul cumpara prin linkul tau. Sunt de acord cu tine ca exista o diferenta intre publicitate si afiliere, sunt doua metode de marketing diferite. Dar scopul e acelasi: reclama prin intermediul caruia se castiga bani, mai multi sau mai putini.
    - Spui « ai asteptari de la cititori sa nu te insulte gratuit ». Imi pare rau daca te-ai simtit insultata. Nu asta mi-a fost scopul. Si nu, faptul ca nu sunt de acord cu practica ta, nu inseamna ca anulez tot ceea ce tu faci bun.
    - Spui « pentru postarile care au linkuri de afiliere, nu eu sunt beneficiara comisioanelor ». Deci recunosti indirect ca primesti bani in schimbul acelor postari. Pe de alta parte scrii la inceputul fiecarei postari de genul acesta, ca nu faci reclama. Ba fix reclama se cheama daca iei bani. Altfel s-ar numi recomandare. Tu vrei cumva sa le combini pe amandoua. Inteleg, dar nu se poate.
    - Spui « publicitatea nu inseamna comisioane de doi lei ». Castigarea unor bani dintr-un produs = MARKETING. Ca faci doar doi lei, asta e problema ta. Sunt persoane care traiesc chiar foarte bine din asta. Poate ar trebui sa te intrebi de ce castigi « doar doi lei ». Si poate are legatura cu lipsa ta de credibilitate in cazul de fata, cu strategia opaca pe care ai ales sa o practici. Cum sa cred ca tu chiar ai folosit acel produs cand tu spui ca nu faci reclama si mai apoi spui ca banii din afiliere se duc la copii? Pai ori e reclama ori nu mai e? Nu ma deranjeaza sa dau click pe un link si sa cumpar de la tine, dar spune-mi ca te ajut, spune-mi ca castigi de pe urma mea, nu ma prosti.
    Tu daca ai fi in locul meu si ai merge pe o pagina si ai vedea scris mare ca nu este reclama si cand intri pe link vezi ca sunt bani la mijloc, ce parere ai avea?

    Iti las si definitia afilierii, simpla si clara ca buna ziua : « Marketingul afiliat este o colaborare intre un proprietar de site si un magazin online prin care primul este platit de catre al doilea un procent din vanzari. Marketingul afiliat este o formă de promovare plătită. Afiliat – o companie sau o persoană fizică autorizată care dorește să înregistreze câștiguri online prin promovarea unor afaceri/servicii. ».

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite ce, se pare că tu ai mult timp liber… poate chiar o preocupare excesivă (obsesie) pentru ceea ce fac eu și întreci măsura. Îți permiți mai mult decât e cazul.
      Este fix treaba ta ce crezi, nu-mi pasă. Ar fi fost minunat să-ți folosești timpul ăsta constructiv, să îi corectezi pe cei care chiar fac chestii rele, colcăie netul de ei.
      Eu nu fac nimic rău, nicio ilegalitate, nu înșel pe nimeni.
      Tu spui multe, dar nu le gândești în profunzime. Eu nu am văzut never ever pe cineva care să treacă la fiecare postare cu linkuri de afiliere ditamai explicația de genul “știți, asta nu e reclamă plătită, dar eu am un contract de afiliere și este posibil să câștig vreo 2 lei comision dacă veți cumpăra dând click pe acest link, dar asta numai dacă nu cumva, de curând, ați dat deja click pe alt link de afiliere, a altui afiliat, caz în care nu eu voi câștiga acel comision, ci altcineva.” Cam așa ar arăta onest explicația imaginată de tine . Iar în cazul meu, pentru că linkurile de afiliere nu sunt pe numele meu (spun asta public și se poate verifica), ci am cedat șansa asta unei alte persoane, explicația ar avea în plus și acest detaliu. Pe bune?! Mă înveți cum să postez pe net? Vrei să fac un exercițiu și să vezi că 99% din cititorii mei vor răspunde cu lasă-ne cu explicațiile, nu ne interesează detaliile acestea? Tu crezi că toți au preocupările tale și mă țin sub lupă?
      Este clar pentru mine care este problema ta, dar asta nu va fi și problema mea.
      Pot să-ți explic mult și bine, dar tu ai opinia ta... ai o fixație. Mai mult de atât, faci niște afirmații și ai niște scenarii… Tu crezi că eu nu am credibilitate la public? 😊 Eu dacă vreau să câștig bani, câștig. Dar nu depind de afiliere. Refuz contracte de publicitate de mii de euro… tocmai pentru că nu aș face orice de dragul banilor și NICIODATĂ nu voi promova ceva ce nu aș consuma/folosi.
      Dacă eram pusă pe făcut bani din afiliere, puneam zilnic linkuri și promovam... Firmele mă roagă să le promovez… Și le promovez GRATIS, de dragul de a ajuta afacerile celor care fac chestii faine.
      Ai timp, ai obsesie, ia și verifică câte linkuri am pus eu în toată activitatea mea. (Menționez că în primii ani, când am descoperit afilierea și postam linkurile mele, am câștigat câteva zeci de mii de euro, desi postam rar). De o perioadă, chiar și cele puse către cărțile mele sunt ale altui afiliat, așa cum ți-am spus. Și afirm asta public, ca să se poată dovedi dacă mint cumva.
      Sper să respecți efortul meu de a-ți da explicații, cu toate că nu ar trebui să discut asemenea detalii cu persoane care nu au măcar bunul simț să-și dezvăluie identitatea.
      Însă este ultimul dialog cu tine. Nu am timp de nimicuri din astea, nu-ți datorez explicații. Poți rămâne cu părerea ta, ar fi culmea să mă explic pentru fiecare chestie la fiecare om care are câte o impresie…
      Și nu mă mai subestima… știu exact scopul tău. Îți doresc să-ți fie bine și pace în suflet! Iar dacă te roade că vreodată am câștigat vreun bănuț datorită ție (desi nu mi l-ai dat gratis, cu siguranță am oferit ceva în schimb) gândește-te că acel bănuț a ajutat un copil sau a salvat o viață... Vrei dovezi? Dă-mi o adresă de email să-ți trimit cu drag câteva dovezi de câteva “jde” mii de euro... Poate așa vei avea somn mai liniștit.

      Ștergere
    2. scuze dar eu nu as fi pierdut atita timp sa dau acest mesaj....si cui?ba chiar as fi sters mesajul persoanei care are atita tupeu!

      Ștergere
    3. persoanei care nu mai poate de grija irinei:spui ca ai fost un cititor al ei mult timp si ca aveai asteptari.eu te-as intreba daca in tot acest timp ai simtit vreodata nevoia sa ii scrii si ceva frumos irinei,poate o incurajare sau un cuvint apreciativ pentru ceea ce ofera?sau ai simtit nevoia sa ii scrii doar cind ti s-a nazarit tie ceva impotriva ei?ai simtit nevoia doar sa o jignesti pe nedrept ca isi vinde sufletul diavolului?cum sa spui o asemenea rautate despre un om care face atita bine?
      cind a facut atita bine si cind publica situatii ale copiilor necajiti nu simti nevoia sa ii spui nimic?
      cu acestea cred ca ti-am aratat cine esti tu cu adevarat.nu cine e irina-chiar daca tu vrei sa evidentiezi altceva.vii si incerci sa o faci pe ea sa para lipsita de etica,tu care sub anonimat iti permiti sa arunci cu prostii?unde iti e integritatea de om daca nu spui verde in fata cine esti?
      ea va ramine tot irina,iar tu ei ramine tot un anonim cu pacatul de a fi aruncat cu vorbe urite impotriva unui om care nu merita.iti spune asta cineva care o cunoaste de multi ani,mai bine decit tine care nu ai capacitatea sa vezi ce este esential.cauta rautatea in tine nu in altii.bine zice irina ca tu pe tine te urasti,nu pe ea.iata dovada:purtarea ta.

      Ștergere
  6. Andreea Scinteie04 iunie, 2020 09:24

    Draga Irina, ai putea sa ne spui si cum iti ingrijesti parul si ce produse minunate ai descoperit? Deasemenea am observat ca ai mainile foarte frumoase, cum reusesti sa le ingrijesti?
    Iti multumesc si iti doresc multa sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  7. de cate ori apare cineva cu intentie buna sa ajute lumea cu sfaturi bune se gasesc vreo cativa neica nimeni sa se ia de omul ala.
    daca Irina e prea doamna sa va trimita unde va e locul,eu nu sunt si va spun tuturor celor care nu aveti loc de ea un mare si sincer hai sictir!

    RăspundețiȘtergere